Son yıllarda iskemik inme (felç) riskiyle ilişkili yaygın genetik varyasyonun belirlenmesine yönelik önemli ilerlemeler kaydedildi. Bununla ilgili yapılan son çalışmalardan biri ABD’deki Maryland Üniversitesi Tıp Fakültesi (UMSOM) tarafından yürütüldü. Bunun sonucunda kan grubu ile felç riski arasında bir bağlantının olduğu anlaşıldı. Araştırma yaklaşık 17.000 felçli kişi ve yaklaşık 60.000 felçli olmayan sağlıklı kişilerin dahil olduğu 48 genetik ve iskemik felç üzerinden gerçekleştirildi. Araştırmaya katılan bireyler 18 ila 59 yaşları arasındaydı.

Çalışmada kan grubu A olanlar ile felç riski arasında bir bağlantı olduğu bulundu. O1 alt grubuna göre, genetik olarak tanımlanmış A1 ve B alt gruplarının venöz tromboz riskiyle güçlü bir şekilde ilişkili olduğunu ve alt grup A2’nin riskte orta düzeyde bir artışla ilişkili olduğunu gösterilmiştir. Böylelikle kan grubu “A” olanların 60 yaşından önce felç geçirme riskinin yüzde 16 daha yüksek olduğu keşfedildi.

Maryland Üniversitesi’nden kıdemli yazar ve nörolog Steven Kittner bu konuyla ilgili, “A kan grubunun neden daha yüksek risk taşıdığını hala bilmiyoruz. Ancak damarları çevreleyen diğer dolaşımdaki proteinlerin yanı sıra trombositler ve hücreler gibi kanı pıhtılaştıran faktörlerle bir ilgisi olması muhtemel.” ifadelerini kullandı.

Şu da unutulmamalıdır ki kan grubunun felç riski üzerindeki etkisi hipertansiyon, sigara, yağlanma gibi çevresel faktörlere oranla daha azdır.

KAYNAK:

https://n.neurology.org/content/99/16/e173822h

https://www.instagram.com/p/Cm7MbMUtCQ-/utm_source=ig_web_copy_link&igshid=MzRlODBiNWF==

Yazar: Rabia Kaya

MTÜ Tıp Fakültesi II. Dönem öğrencisidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir